Piece
Piece komorowe małe
Przeznaczone są do wypieku chleba pszennego, żytniego, bułek, ciast i wyrobów cukierniczych. Wypiek odbywa się bezpośrednio na płytach ceramicznych, na blachach lub w foremkach. Piece ogrzewane są palnikami olejowymi, przystosowanymi do spalania oleju opałowego lub gazowymi przystosowanymi do spalania gazu ziemnego bądź płynnego. Ogrzewanie odbywa się przeponowo, poprzez recyrkulację gorących spalin w kanałach między komorami wypiekowymi. Każdą komorę wyposażono w niezależny system zaparowania oraz usuwania pary.
Jest to niezbędne dla uzyskania wysokiej jakości pieczywa. Temperatura we wszystkich komorach jest identyczna. W piecach zastosowano podwójny - automatyczny i ręczny system regulacji temperatury i zaparowania komór.
Nastawa temperatury odbywa się za pomocą elektronicznego regulatora temperatury lub w przypadku awarii, regulatora dodatkowego. Zaparowanie komór odbywa się przy pomocy zaworów elektromagnetycznych, sterowanych przekaźnikiem czasowym lub w przypadku awarii, ręcznymi zaworami obrotowymi.
Front i obudowę pieców wykonano ze stali nierdzewnej, wnętrze komór wypiekowych z blachy stalowej, galwanicznie powlekanej aluminium a elementy pracujące w ekstremalnych temperaturach ze stali żaroodpornej. Wszystkie podzespoły wymagające okresowej kontroli znajdują się z przodu pieca, co znacznie ułatwia ich konserwację. Piece cyklotermiczne z powodzeniem zastępują tradycyjne piece ceramiczne.
Sterowanie automatyczne
Sterowanie manualne
Sterowanie automatyczne i manualne
model | 404 | 405 | 505 | 506 |
---|---|---|---|---|
pow. wypiek. [m2 |
4,03 | 5,04 | 5,04 | 6,30 |
ilość komór [szt.] | 4 | 4 | 5 | 5 |
wymiary komory wypiekowej szer. [mm] | 630 | 630 | 630 | 630 |
wymiary komory wypiekowej głęb. [mm] | 1600 | 2000 | 1600 | 2000 |
wymiary komory wypiekowej wys. [mm] | 4x190 | 4x190 | 4x160 +1x190 |
4x160 +1x190 |
wymiary zewnętrzne (A) [mm] | 1230 | 1230 | 1230 | 1230 |
wymiary zewnętrzne (B) [mm] | 2820 | 3220 | 2820 | 3220 |
wymiary zewnętrzne (C) [mm] | 3270 | 3670 | 3270 | 3670 |
wymiary zewnętrzne (D) [mm] | 2130 | 2130 | 2180 | 2180 |
wymiary zewnętrzne (E) [mm] | 2510 | 2510 | 2560 | 2560 |
wymiary zewnętrzne (F) [mm] | 2930 | 3330 | 2930 | 3330 |
masa [kg] | 1400 | 1850 | 1700 | 2100 |
obsadzenie foremkami 0,4kg [szt.] | 128 | 160 | 160 | 200 |
obsadzenie chlebem 0,5kg [szt.] | 68 | 84 | 85 | 105 |
obsadzenie chlebem 0,6kg [szt.] | 64 | 80 | 80 | 100 |
obsadzenie chlebem 0,9kg [szt.] | 56 | 72 | 70 | 90 |
obsadzenie chlebem 1,0kg [szt.] | 48 | 60 | 60 | 75 |
obsadzenie bułkami 30g [szt.] | 336 | 420 | 420 | 525 |
obsadzenie bułkami 50g [szt.] | 288 | 360 | 360 | 450 |
obsadzenie bułkami 100g [szt.] | 192 | 240 | 240 | 300 |
ilość blach 40x60cm [szt.] | 16 | 20 | 20 | 25 |
zapotrzebowanie mocy elektr. [kW] | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 2,0 |
moc cieplna palnika [kW] | 65 | 70 | 70 | 75 |
max. zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 6,7 | 7,2 | 7,2 | 7,7 |
średnie zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 1,9 | 2,3 | 2,3 | 2,6 |
max. zużycie oleju [ltr/h] | 6,5 | 7,0 | 7,0 | 7,5 |
średnie zużycie oleju [ltr/h] | 1,8 | 2,2 | 2,2 | 2,5 |